Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kołacz z serem
Kołacz z serem - składniki:
Kołacz z serem - sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka i cukru, odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Następnie dodaj do pozostałych składników ciasta, zagnieć i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące - powinieneś wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza, aby było pulchne. Ponownie odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-50 minut. W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj masę serową: masło zmiksuj z cukrem, dodając po jednym żółtku i po łyżce twarogu. Z pięciu białek ubij sztywną pianę i połącz z masą serową. Dodaj bakalie. Przygotuj kruszonkę: masło i cukier roztop w garnku, wsyp mąkę i wymieszaj - powinny powstać okruszki. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wysmarowaną tłuszczem, na wierzchu rozprowadź masę serową. Na koniec posyp kruszonką. Piecz około godziny w temperaturze 200 st. C. Potem wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim kołacz do przestygnięcia - w ten sposób nie opadnie. Pyszny od razu po upieczeniu, najlepiej z herbatką po góralsku. A dla dzieci z dużym kubkiem ciepłego mleka lub kakao.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki