Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe - składniki:
  • Spód:
  • 150 g masła
  • 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • Mus:
  • 100 g masła
  • 100 g połamanej na kostki ciemnej lub mlecznej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
Ciasto czekoladowe - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy. Mus przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).

Informacje o Ciasto czekoladowe

  • Ciasto czekoladowe - oryginalne przepisy

    <strong>Ciasto</strong> <strong>czekoladowe</strong> - oryginalne przepisy

    Ciasto czekoladowe - warto wiedzieć - Ciasto czekoladowe to ulubiony przysmak łasuchów, a czekolada to samo zdrowie (pod warunkiem, że jest to tabliczka dobrej gatunkowo i - najlepiej - gorzkiej czekolady

  • Ciasto czekoladowe królowej Saby - wideo

    <strong>Ciasto</strong> <strong>czekoladowe</strong> królowej Saby - wideo

    luksusowe ciasto czekoladowe królowej Saby znaleźliśmy wśród receptur dodanych przez zjedz_mnie . Inne smakowite propozycje od zjedz_mnie (a jest ich kilkadziesiąt!), znajdziecie na profilu tego użytkownika. Jeśli natomiast macie ochotę zapoznać się z

  • Menu dnia na rozgrzewkę

    Menu dnia na rozgrzewkę

    jest to mieszanka, która poprawi samopoczucie w wyjątkowo chłodne dni. Boca negra (ciasto czekoladowe z papryką) Składniki: 3/4 szklanki pokrojonego na kawałeczki zimnego masła (plus trochę do nasmarowania foremek) 1 szklanka cukru (plus trochę do posypania foremek) 6 suszonych papryk chipotle (ok

  • Przepisy z piwem na Dzień Piwowara!

    Przepisy z piwem na Dzień Piwowara!

    jabłkiem również posłużono się ciemnym piwem. Na samą myśl o połączeniu z cynamonem i jabłkami nachodzi ochota na taki przysmak. W przeciwieństwie do ciasta czekoladowego - ten deser nie wymaga czasochłonnych poświęceń. Racuchy piwne z jabłkami 25 dag mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 3 łyżki oliwy 1

  • Deser z nietypowym składnikiem

    Deser z nietypowym składnikiem

    Oprócz marchewki, ciasta możemy przygotowywać z dodatkiem innych warzyw, przede wszystkim buraków, dyni, ale i pomidorów (zobacz np. przepis na tort pomidorowo-czekoladowy ). Poniżej znajdziecie również wideo z przepisem na brownie z burakami w wersji wegańskiej. Brownie z burakami Ilość składni

  • Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    Mocno kakaowy spód, czekoladowy krem i soczyste maliny... Wykorzystaj przepis, póki są jeszcze świeże maliny! Tarta czekoladowa z malinami 1,5 szklanki mąki 0,25 szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 150 g masła 300 g gorzkiej czekolady 60% 300

  • Sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

    Sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

    Składniki: masa serowo-czekoladowa: 800 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój  Ulubiony 100 g masła 200 g mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 1 szklanka cukru (220 g)  5 dużych jajek 1 budyń śmietankowy (40 g) Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 250 ml śmietany 18% 2/3 szklanki cukru pudru (

  • Sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

    Sernik czekoladowo-śmietankowy   z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

    Składniki:masa serowo-czekoladowa:800 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój  Ulubiony100 g masła200 g mlecznej czekolady1 łyżka kakao1 szklanka cukru (220 g) 5 dużych jajek1 budyń śmietankowy (40 g) masa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%250 ml śmietany 18%2/3 szklanki cukru pudru (100 g)1 czubata