Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Słodki smalec z jabłkami i śliwkami
Słodki smalec z jabłkami i śliwkami - składniki:
Słodki smalec z jabłkami i śliwkami - sposób przygotowania:
Słoninę kroimy w małą kostkę. Boczek - w niewielkie paski. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, a potem dodajemy boczek. Kiedy skwarki z boczku będą złociste i mocno chrupiące, zdejmujemy rondel z ognia. Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, śliwki kroimy w paski, czosnek wyciskamy. Wrzucamy wszystko do gorącego smalcu, przyprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Pomysł: Smalec świetny do razowego chleba lub pumpernikla. Pyszny z dodatkiem sera typu camembert i czarnych oliwek. Rada: Smalec trzeba rozlewać do słoików warstwowo - kolejne warstwy wlewamy dopiero wtedy, gdy zastygną poprzednie. Chodzi o to, aby skwarki i inne dodatki do słoniny nie opadły na dno.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki