Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik, pomarańcza, kardamon

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik, pomarańcza, kardamon - składniki:
Sernik, pomarańcza, kardamon - sposób przygotowania: Robimy lody. Sok pomarańczowy redukujemy o połowę, następnie gotujemy ze śmietanką i skórką obraną ze sparzonych pomarańczy. Żółtka, jajko i miód ucieramy. Hartujemy masę śmietanką, po czym pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 10 minut, utrzymując temperaturę 80 st. C. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, przecieramy przez gęste sito, łączymy z serkiem. Przelewamy do pojemnika Pacojet, mrozimy do -20 st. C. Lody możemy też ukręcić w domowej maszynce. Robimy pianę. Sok pomarańczowy redukujemy o połowę, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód, znów zagotowujemy. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych jajek, energicznie mieszając. Pasteryzujemy: podgrzewamy 10 minut, utrzymując temperaturę 80 st. C. Dodajemy namoczoną żelatynę, czekoladę, likier, mieszamy, następnie łączymy z serkiem. Mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Przecieramy przez sito, przekładamy do syfonu, nabijamy 2 naboje.Robimy czips sezamowy. Mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa. Rozsmarowujemy na macie sylikonowej najcieniej, jak się da. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C na złoty kolor. Robimy żelkę pomarańczową. Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia, cedzimy i schładzamy.Przygotowujemy skórkę mandarynek. Blanszujemy mandarynki trzy razy, wymieniamy wodę, znów blanszujemy trzykrotnie, zmieniamy wodę i blanszujemy jeszcze cztery razy. Przekładamy do plastikowego worka, zalewamy syropem, zamykamy próżniowo i gotujemy w sous vide przez 12 godzin w 90 st. C. Schładzamy, a następnie delikatnie nacinamy mandarynki, wyjmujemy miąższ łyżeczką, wyskrobując też gorzkawe albedo. Skórki przechowujemy w czystym syropie cukrowym. Do skórek szprycujemy pianę pomarańczową, układamy je na talerzach. Obok układamy lody sernikowe, filety z pomarańczy, pomiędzy nie szprycujemy żelki i wkładamy kawałki sezamowego czipsa.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem