Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak panierowany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak panierowany - składniki:
Kurczak panierowany - sposób przygotowania: W każde udko wsuń palec tuż przy kości i w powstały otwór wetrzyj sól. Starannie posolony węgierskim sposobem kurczak będzie się znacznie różnił w smaku od polskiego, solonego tylko z wierzchu, zwłaszcza gdy po nasoleniu wstawisz go na 2-3 godziny do lodówki, aby sól się dobrze wchłonęła. Następnie obtocz kurczaka w mące, roztrzepanym osolonym jajku oraz bułce tartej. Przyklep panierkę, aby ściśle przylegała do mięsa. Smaż w głębokim dobrze rozgrzanym smalcu przez 20-25 minut na średnim ogniu. Podawaj z sałatą i frytkami. Do kurczaka podaje się frytki i sałatę. Pysznym dodatkiem jest też fasola szparagowa na sposób węgierski: zasmażana, dosmaczona czosnkiem, octem i papryką, zabielona śmietaną.

Informacje o Kurczak panierowany