Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantna tarta z kaparami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikantna tarta z kaparami - składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kg pokrojonej w cienkie piórka cebuli
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka osączonych kaparów
  • 20 czarnych oliwek
  • 16 filecików anchois
  • oliwa do posmarowania formy
Pikantna tarta z kaparami - sposób przygotowania: Przesianą mąkę mieszamy z solą, pokrojonym na kawałeczki masłem i oliwą. Wlewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Robimy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek, listek laurowy i tymianek, mieszamy, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 45 minut, aż cebula będzie miękka. Odkrywamy rondel, pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut, aby cebula się przyrumieniła i aby odparował nadmiar płynu. Dodajemy kapary, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy nadzienie ostygnie, wyrzucamy listek laurowy. Rozgrzewamy piekarnik do 200-210 st. C. Formę natłuszczamy oliwą, układamy w niej rozwałkowane ciasto, formując wysoki brzeg. Na cieście równomiernie rozkładamy nadzienie cebulowe, układamy anchois i posypujemy oliwkami. Pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo