Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi - składniki:
Konfitura agrestowa z liśćmi laurowymi - sposób przygotowania: Agrest myjemy, czyścimy z szypułek i ogonków, kroimy na połówki. Wkładamy do rondla o grubym dnie razem z cukrem i liśćmi laurowymi, podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszamy, najwyżej leciutko potrząsamy rondlem. Gdy cukier rozpuści się, zwiększamy ogień do maksimum i doprowadzamy konfiturę do wrzenia. Gotujemy 10-12 minut, nie mieszając - owoce powinny stale wrzeć, utrzymujemy więc temperaturę na poziomie 105°C (można mierzyć termometrem kuchennym). Konfiturę zdejmujemy z ognia, przekładamy  do wyparzonych słoików, zakręcamy je i odstawiamy do wystygnięcia.