Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane smażone śledzie z topinamburem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane smażone śledzie z topinamburem - składniki:
  • Zalewa:
  • 500 ml octu z białego wina
  • 300 g cukru pudru
  • 2 listki laurowe
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • Ryba:
  • 12 świeżych filetów śledziowych
  • 200 g mąki żytniej
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 200 g koziego twarożku
  • 2 łyżki posiekanych listków tymianku
  • 30 g solonego masła
  • Oraz:
  • 700 g topinamburu
  • 25 g solonego masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża czerwona cebula
Marynowane smażone śledzie z topinamburem - sposób przygotowania: Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy śledzie i usuwamy płetwy. Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy kozi twarożek widelcem, mieszamy z tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami cebuli.