Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sztukamięs z sosem chrzanowym
Sztukamięs z sosem chrzanowym - składniki:
Sztukamięs z sosem chrzanowym - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. Mięso wkładamy do żeliwnej brytfanki, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz lubczyk, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy 2 litry gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy brytfankę pokrywką (lub folią aluminiową, ale bardzo szczelnie). Pieczemy 4 godziny. Wyławiamy warzywa i przyprawy, odcedzamy prawie cały płyn z brytfanki. Mięso smarujemy musztardą wymieszaną z cukrem. Ustawiamy piekarnik na funkcję grillowania i wstawiamy mięso. Podpiekamy 3-5 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skorupka. Wyjmujemy i trzymamy w cieple. Robimy sałatkę. Kalarepki i jabłka kroimy w zapałkę, łączymy ze szpinakiem. Mieszamy pozostałe składniki, polewamy sałatkę sosem. Robimy beszamel według przepisu podstawowego - W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, tak by się nie zrumieniło. Wsypujemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka, czyli jakieś 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na ostatnim etapie - gdy podgrzewamy gotowy sos - dodajemy starty na grubych oczkach chrzan. Mięso kroimy w plastry, podajemy z sosem i sałatką.
- 1 mostek wołowy (ok. 2 kg)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 gałązki lubczyku
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki cukru
- Sałatka:
- 2 kalarepki
- 1 jabłko
- 4 garście drobnych liści szpinaku
- 200 g jogurtu naturalnego
- kilka posiekanych listków mięty
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- skórka i sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Sos chrzanowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka 3.2%
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
- 1 korzeń chrzanu średniej wielkości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki