Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krem z młodych ziemniaków z chrupiącą skórą z kurczaka, truflą i krwawnikiem
Krem z młodych ziemniaków z chrupiącą skórą z kurczaka, truflą i krwawnikiem - składniki:
Krem z młodych ziemniaków z chrupiącą skórą z kurczaka, truflą i krwawnikiem - sposób przygotowania:
Robimy wiórki ziemniaczane: ziemniaka obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki/wiórki. Zalewamy zimną wodą, aby wypłukać skrobię. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 sekund. Osuszamy, obsmażamy w głębokim oleju. Robimy zupę: młode ziemniaki myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną oleju słonecznikowego, posypujemy gałązkami tymianku i zmiażdżonym czosnkiem. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Cebule kroimy w piórka i smażymy na oleju słonecznikowym, zalewamy winem, odparowujemy, zalewamy bulionem na wędzonce. Dodajemy rozgniecione młode ziemniaki razem z czosnkiem i tymiankiem, gotujemy 10 minut. Dodajemy estragon, gałkę i creme frache, miksujemy. Przygotowujemy pieczoną skórkę kurczaka: zeskrobujemy z niej nadmiar tłuszczu i resztki mięsa. Posypujemy słodką papryką, solimy, wkładamy między dwa kawałki pergaminu. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kruszymy na małe kawałki. Dno głębokiego talerza smarujemy zredukowanym bulionem drobiowym, nakładamy majonez truflowy oraz wiórki ziemniaczane, wlewamy porcję zupy. Ozdabiamy gałązkami krwawnika, skórką z kurczaka i plasterkami trufli, skrapiamy oliwą truflową.
- Wiórki ziemniaczane:
- 1 duży ziemniak (ubiegłoroczny)
- olej do głębokiego smażenia
- Zupa:
- 1/2 kg młodych ziemniaków (najlepiej polskich)
- 80 ml oleju słonecznikowego
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 główki czosnku
- 1 cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu ugotowanego na wędzonce i suszonych grzybach
- 1 gałązka świeżego estragonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 500 ml creme frache
- Pieczona skóra z kurczaka:
- 8 g skóry z kurczaka
- 1 g słodkiej mielonej papryki
- 20 g soli morskiej
- Oraz:
- 20 ml mocno zredukowanego bulionu drobiowego (do połowy objętości)
- 2 łyżki domowego majonezu truflowego
- kilka gałązek krwawnika
- kilka plasterków świeżej czarnej trufli
- oliwa truflowa do skropienia zupy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki