Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki z czekoladą w cieście francuskim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki z czekoladą w cieście francuskim - składniki:
Gruszki z czekoladą w cieście francuskim - sposób przygotowania: Z płatów ciasta francuskiego wykrawamy 8 kwadratów o boku 12-13 cm. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Pozostałe po nich zagłębienia wypełniamy posiekaną grubo czekoladą. Owoce układamy na kawałkach ciasta tak, by czekolada znalazła się na spodzie, owoce skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto przycinamy do kształtu gruszek, zostawiając 2,5-centymetrowy margines. Tę część podwijamy do góry, dolepiamy listki uformowane ze ścinków ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki nacinamy wzdłuż (dość głęboko, ale tak, by ich nie przeciąć), posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 20-25 minut w 190 st. C.