Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Okoń w białym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Okoń w białym winie - składniki:
  • 4-6 filetów z okonia morskiego
  • 375 ml białego wytrawnego wina
  • 2-3 cykorie
  • sól
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 4-6 łyżek masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
Okoń w białym winie - sposób przygotowania: Rybę zalewamy szklanką wina, odstawiamy na 1-2 godziny. Odcedzamy,  solimy. Cykorię przekrawamy na pół, skrapiamy kilkoma łyżkami wina, również solimy. Resztę wina mieszamy ześmietanką. Przygotowujemy 4-6 kawałków folii aluminiowej, nakażdym kładziemy łyżkę masła, kawałek ryby, połówkę cykorii, 1-2 gałązki natki. Polewamy kilkoma łyżkami sosu śmietanowego. Szczelnie zawijamy i pieczemy na ruszcie. Po ok. 15 minutach rozchylamy folię, aby zapiec rybę z wierzchu. Gotową podajemy w folii.