Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladki z pistacjami i lubczykiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladki z pistacjami i lubczykiem - składniki:
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
  • ok. 40 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g pistacji
  • garść posiekanych listków lubczyku
  • cukier lubczykowy do dekoracji
Czekoladki z pistacjami i lubczykiem - sposób przygotowania: Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zamieszać. Nie zdejmując z garnka z wodą, wlać do niej skondensowane mleko, dodać masło i szczyptę soli. Energicznie zamieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekane pistacje i jeszcze mieszać około minuty. Masę wylać na arkusz papieru do pieczenia, wygładzić powierzchnie, posypać pistacjami i cukrem lubczykowym z wierzchu. Wstawić na parę godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ostrym nożem kroić na kawałki i każdą czekoladkę zawinąć w papierek.