Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem
Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem - składniki:
Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem - sposób przygotowania:
Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220 st. C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.
- 8 pszennych tortilli
- 200 g żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
- Nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- sok z 2 limonek
- 2 cebule
- 2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- Posypka:
- 6 łyżek pokruszonego białego sera
- 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- gęsta kwaśna śmietana do polania
Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!
Informacje o Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem
-
Czym się karmi dusza
składniki marynaty. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy marynatą i odstawiamy na 6-12 godzin. Kawałki mięsa nadziewamy na szpadki. Pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok. 10 minut, obracając kilka razy. Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem (Dla 8 osób
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki