Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto ponczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto ponczowe - składniki:
Ciasto ponczowe - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Mieszamy pierwsze cztery składniki, dodajemy skórkę pomarańczową, oliwę i roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściełamy kółkiem wyciętym z pergaminu i natłuszczamy oliwą. Wlewamy ciasto. Wkładamy formę do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 190 st. C. Pieczemy 40-50 minut. Robimy syrop. Doprowadzamy do wrzenia wszystkie jego składniki, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut, aż syrop zgęstnieje. Wyjmujemy ciasto na duży talerz, zdejmujemy pergamin, nakłuwamy na całej powierzchni wykałaczką, nasączamy syropem. Odstawiamy, aż placek wchłonie cały płyn. Przed podaniem posypujemy pestkami granatu.