Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z ziemniakami i wędzoną szynką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z ziemniakami i wędzoną szynką - składniki:
Pierogi z ziemniakami i wędzoną szynką - sposób przygotowania: Ubijamy jajko z cukrem i solą, dodajemy zimną wodę, mieszamy. Wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Obieramy ziemniaki, płuczemy je i kroimy na mniejsze cząstki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Stawiamy garnek ma ogniu i odparowujemy ziemniaki przez minutę, potem rozgniatamy na purée. Kroimy szynkę w drobną kostkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Jeśli szynka nie jest tłusta, dodajemy odrobinę masła. Łączymy z purée i studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na cztery części. Oprószamy stolnicę lub blat mąką i rozwałkowujemy każdą część na grubość 2-3 milimetrów. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy nakładamy  nadzienie i sklejamy brzegi ciasta. Lekko oprószamy pierogi mąką, aby nie wyschły. Wrzucamy je partiami do wrzącej osolonej wody. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy 2-3 minuty, licząc od chwili, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, potem wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podgrzewamy śmietankę na średnim ogniu. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy serek, mieszamy, aż się rozpuści, solimy i pieprzymy. Polewamy pierogi i od razu podajemy.
4 sposoby na zawijanie pierogów