Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką, podana z placuszkami z ricotty i kolendrą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką, podana z placuszkami z ricotty i kolendrą - składniki:
Pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką, podana z placuszkami z ricotty i kolendrą - sposób przygotowania: Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Robimy placuszki. Ricottę mieszamy z drobno startym parmezanem i jajkiem, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy małe placuszki. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, smażymy na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Robimy sos wiśniowy. Wiśnie drylujemy i wrzucamy do gotującego się wina razem z cukrem i listkami rozmarynu. Gotujemy przez 5 minut, następnie miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku, studzimy. Robimy oliwę natkową. Do rondla wlewamy oliwę, dodajemy natkę pietruszki oraz orzechy piniowe. Podgrzewamy do temperatury 55°C, po czym miksujemy. Czynność tę powtarzamy trzy razy, uzyskamy wówczas lepszy smak i ładny kolor. Przygotowujemy piersi kaczki. Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu, wrzucamy piersi z kaczki. Ważne aby położyć je skórą do dołu i jak najdłużej smażyć w ten sposób. Po około 8 minutach odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy minutę. Następnie wstawiamy piersi do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 5 minut. Wyjmujemy mięso i odkładamy, aby odpoczęło na kolejne 5 minut. Układamy danie na talerzach. Robimy nieregularne kropki z sosu na brzegach talerzy, na środku kładziemy przekrojoną pod skosem pierś kaczki. Opieramy o nią placuszki z ricotty. Skrapiamy oliwą natkową i oprószamy podprażoną czarnuszką. Na koniec układamy kwiaty i kiełki.