Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką, podana z placuszkami z ricotty i kolendrą
Pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką, podana z placuszkami z ricotty i kolendrą - składniki:
Pieczona pierś kaczki z sosem wiśniowym na oliwie natkowej z czarnuszką, podana z placuszkami z ricotty i kolendrą - sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Robimy placuszki. Ricottę mieszamy z drobno startym parmezanem i jajkiem, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy małe placuszki. Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, smażymy na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Robimy sos wiśniowy. Wiśnie drylujemy i wrzucamy do gotującego się wina razem z cukrem i listkami rozmarynu. Gotujemy przez 5 minut, następnie miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku, studzimy. Robimy oliwę natkową. Do rondla wlewamy oliwę, dodajemy natkę pietruszki oraz orzechy piniowe. Podgrzewamy do temperatury 55°C, po czym miksujemy. Czynność tę powtarzamy trzy razy, uzyskamy wówczas lepszy smak i ładny kolor. Przygotowujemy piersi kaczki. Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu, wrzucamy piersi z kaczki. Ważne aby położyć je skórą do dołu i jak najdłużej smażyć w ten sposób. Po około 8 minutach odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy minutę. Następnie wstawiamy piersi do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 5 minut. Wyjmujemy mięso i odkładamy, aby odpoczęło na kolejne 5 minut. Układamy danie na talerzach. Robimy nieregularne kropki z sosu na brzegach talerzy, na środku kładziemy przekrojoną pod skosem pierś kaczki. Opieramy o nią placuszki z ricotty. Skrapiamy oliwą natkową i oprószamy podprażoną czarnuszką.
Na koniec układamy kwiaty i kiełki.
- 4 piersi kaczki
- sól i pieprz do smaku
- 2 gałązki rozmarynu
- Placuszki:
- 250 g ricotty
- 100 g parmezanu
- 1 jajko
- kilka gałązek tymianku
- oliwa z wytłoczyn oliwek do smażenia
- Sos wiśniowy:
- 150 g wiśni
- 150 ml półwytrawnego czerwonego wina
- cukier do smaku
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 g masła
- Oliwa natkowa:
- 200 ml oliwy z wytłoczyn oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30 g orzeszków piniowych
- Oraz:
- czarnuszka do smaku
- kwiaty jadalne
- kiełki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki