Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym - składniki:
  • 2 golonki o wadze ok. 1 kg każda
  • 2 l piwa imbirowego (lub piwa typu pils wymieszanego z 2 łyżeczkami sproszkowanego imbiru)
  • 4 liście laurowe
  • 12 goździków
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowo-imbirowego
  • 1.5 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym - sposób przygotowania: Golonki wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym. Jeśli nie są całkiem przykryte, dolewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godziny - zalewa powinna tylko lekko mrugać. Mięso jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od kości. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Robimy glazurę: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Zdejmujemy skórę z golonek, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Golonki smarujemy glazurą (1/3 zosta-wiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia), układamy w brytfannie wyściełanej folią aluminiową. Odmierzamy 1/2 l wywaru z gotowania golonek, wlewamy do brytfanny dookoła mięsa. Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu smarując mięso pozostałą glazurą - golonki są gotowe, gdy się przyrumienią. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika, a sos cedzimy - jeśli jest zbyt rzadki, odparowujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Golonki podajemy z sosem oraz purée ziemniaczanym.