Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Steki z jelenia z sosem z grzańca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Steki z jelenia z sosem z grzańca - składniki:
Steki z jelenia z sosem z grzańca - sposób przygotowania: W dużej misce łączymy składniki marynaty. Zanurzamy w niej steki, tak by płyn całkowicie je przykrył. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Szalotki obieramy, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy na złoty kolor przez 30 minut. Wyjmujemy mięso z lodówki, marynatę cedzimy wprost na patelnię. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę. Mieszamy mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody, dodajemy do sosu i, mieszając, gotujemy, aż sos lekko się zagęści. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy steki po 4 minuty z obu stron (w środku mają być różowe!). Podajemy z szalotkami i ciepłym sosem.