Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Steki z jelenia z sosem z grzańca
Steki z jelenia z sosem z grzańca - składniki:
Steki z jelenia z sosem z grzańca - sposób przygotowania:
W dużej misce łączymy składniki marynaty. Zanurzamy w niej steki, tak by płyn całkowicie je przykrył. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Szalotki obieramy, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy na złoty kolor przez 30 minut. Wyjmujemy mięso z lodówki, marynatę cedzimy wprost na patelnię. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę. Mieszamy mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody, dodajemy do sosu i, mieszając, gotujemy, aż sos lekko się zagęści.
Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy steki po 4 minuty z obu stron (w środku mają być różowe!). Podajemy z szalotkami i ciepłym sosem.
- Marynata:
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru muscovado
- 3 goździki
- 1 kawałek cynamonu
- 4 jagody jałowca (zmiażdżone)
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- Oraz:
- 6 steków z jelenia (ewentualnie z sarny)
- 20 szalotek
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml domowego bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki