Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fazzoletti z królikiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fazzoletti z królikiem - składniki:
Fazzoletti z królikiem - sposób przygotowania: Warzywa i zioła smażymy 4 minuty na oliwie. Dodajemy mięso, obsmażamy, mieszamy z koncentratem i połową wermutu. Podgrzewamy, zeskrobując przypieczony sos. Dolewamy resztę wermutu, a kiedy odparuje, dodajemy bulion i przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Wyjmujemy mięso, dzielimy widelcem na włókna, mieszamy z sosem i gotujemy już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje; solimy i pieprzymy. Masło rumienimy na patelni. Robimy makaron: połowę mąki prażymy pół godziny w 180 st. C (mieszamy co jakiś czas, aby mąka się nie przypaliła). Studzimy, łączymy z resztą mąki i przesiewamy. Dalej postępujemy, jak w przepisie na ciasto makaronowe I. Gotowe ciasto przepuszczamy przez maszynkę lub cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy kwadraty o boku 12 cm. Gotujemy makaron partiami - po 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, mieszamy z przyrumienionym masłem. Układamy na talerzach, polewamy sosem, dekorujemy listkami tymianku. Rada: Fazzoletti, czyli chusteczki, to spore kwadratowe (lub prostokątne) płaty makaronu. Jeśli przygotujemy makaron z podprażonej mąki, będzie miał lekko orzechowy smak - znakomicie połączy się wówczas z sosem mięsnym. Jeśli natomiast zrobimy go z nieprażonej mąki, uzyskamy delikatniejsze fazzoletti, które można podać z odrobiną oliwy, czosnku, tartym parmezanem i ziołami.