Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Fazzoletti z królikiem
Fazzoletti z królikiem - składniki:
Fazzoletti z królikiem - sposób przygotowania:
Warzywa i zioła smażymy 4 minuty na oliwie. Dodajemy mięso, obsmażamy, mieszamy z koncentratem i połową wermutu. Podgrzewamy, zeskrobując przypieczony sos. Dolewamy resztę wermutu, a kiedy odparuje, dodajemy bulion i przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Wyjmujemy mięso, dzielimy widelcem na włókna, mieszamy z sosem i gotujemy już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje; solimy i pieprzymy. Masło rumienimy na patelni. Robimy makaron: połowę mąki prażymy pół godziny w 180 st. C (mieszamy co jakiś czas, aby mąka się nie przypaliła). Studzimy, łączymy z resztą mąki i przesiewamy. Dalej postępujemy, jak w przepisie na ciasto makaronowe I. Gotowe ciasto przepuszczamy przez maszynkę lub cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy kwadraty o boku 12 cm. Gotujemy makaron partiami - po 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, mieszamy z przyrumienionym masłem. Układamy na talerzach, polewamy sosem, dekorujemy listkami tymianku. Rada: Fazzoletti, czyli chusteczki, to spore kwadratowe (lub prostokątne) płaty makaronu. Jeśli przygotujemy makaron z podprażonej mąki, będzie miał lekko orzechowy smak - znakomicie połączy się wówczas z sosem mięsnym. Jeśli natomiast zrobimy go z nieprażonej mąki, uzyskamy delikatniejsze fazzoletti, które można podać z odrobiną oliwy, czosnku, tartym parmezanem i ziołami.
- Sos:
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana łodyga selera naciowego
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- kawałek selera korzeniowego
- pokrojony w kostkę
- 30 ml oliwy
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki majeranku
- 2 gałązki tymianku + tymianek do dekoracji
- 1 królik bez kości; podzielony na kawałki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml wermutu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 4 goździki
- 4 jagody jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 80 g masła
- Oraz:
- składniki na ciasto makaronowe I
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki