Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem z moreli i cytrusów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem z moreli i cytrusów - składniki:
Dżem z moreli i cytrusów - sposób przygotowania: Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem, cieniutko obieramy ze skórki. Skórki zalewamy wodą, gotujemy 4 minuty, odcedzamy, drobno siekamy. Z owoców wyciskamy sok. Morele myjemy, przekrawamy na pół, usuwając pestki, kroimy w kostkę. Dodajemy sok z cytrusów, imbir, cukier i skórki. Wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Przekładamy do rondla, gotujemy 10 minut na mocnym ogniu, cały czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je.