Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny - składniki:
Terrina z gotowanej szynki, wieprzowiny i cielęciny - sposób przygotowania: Szynkę kroimy w drobną kostkę, wieprzowinę i cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy czosnek posiekany z jagodami jałowca, listki tymianku i majeranku, doprawiamy pieprzem, gałką i solą (nie za dużo, szynka jest słona). Wkładamy masę do miski, zalewamy winem i brandy. Przykrywamy, odstawiamy na 1-2 godziny. Podłużną formę na terrinę wykładamy plastrami boczku, na nim ciasno układamy masę, do środka wciskamy liście laurowe, przykrywamy wszystko plastrami boczku. Formę ustawiamy w brytfance z wodą (powinna sięgać do połowy formy). Przykrywamy i pieczemy 2 godziny w 160 st. C. Studzimy, wstawiamy do lodówki. Na pikniku kroimy w cienkie plastry i podajemy z pieczywem. wg Elizabeth David, "Summer Cooking", Penguin Books, Londyn 1965