Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb z mieszanej m±ki na zakwasie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb z mieszanej m±ki na zakwasie - składniki:
Chleb z mieszanej m±ki na zakwasie - sposób przygotowania: Zakwas mieszamy z m±k± i wod± w dużej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie. Do ciasta dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. Natłuszczamy trzy formy do chleba, wkładamy ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysoko¶ci formy). Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 10-12 godzin do wyro¶nięcia. Przykrywamy każdy chlebek kawałkiem folii aluminiowej (aby ciasto nie przypaliło się nam z wierzchu) i pieczemy godzinę w 200 st. C. Zdejmujemy folię i dopiekamy przez 15 minut, aby chlebki się przyrumieniły. Upieczone chlebki wyjmujemy z form na ¶ciereczki (spodem do góry) i przykrywamy ¶ciereczkami. Studzimy.* W proporcjach, jakie lubicie, np.: 1/2 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej + 1/2 kg pszennej razowej; 1 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej; 1/2 kg chlebowej orkiszowej + 1/2 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg razowej (pszennej lub żytniej)