Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus morelowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus morelowy - składniki:
Mus morelowy - sposób przygotowania: Gotujemy morele z cukrem i wodą, aż zmiękną. Cedzimy, ale sok zostawiamy. Wyjmujemy pestki, owoce przecieramy przez sito. Listki żelatyny tniemy na małe kawałeczki, wkładamy do metalowej miski, zalewamy odlanym sokiem. Stawiamy miskę na rondlu z gotującą się wodą. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, cedzimy i wlewamy do pulpy morelowej. Łączymy z lekko ubitą śmietanką. Schładzamy w lodówce, aż masa zacznie tężeć. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą morelową. Rozkładamy mus do 6-8 kokilek, szklanek lub ładnych słoików. Przykrywamy, schładzamy, pakujemy do kosza piknikowego tuż przed wyjściem. Uwaga: jeśli zachowamy oryginalne proporcje, mus wyjdzie bardzo delikatny. Jeśli wolimy słodsze desery - dodajmy 120 g cukru. Można też doprawić go odrobiną soku z cytryny - red. wg Elizabeth David, "Summer Cooking", Penguin Books, Londyn 1965

Informacje o Mus morelowy

  • Rozpocznij wiosnę z Lubisiami z musem morelowym!

    Rozpocznij wiosnę z Lubisiami z <strong>musem</strong> <strong>morelowym</strong>!

    Lubisie to pyszne i pożywne ciasteczka biszkoptowe wzbogacone owocowym nadzieniem, które zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Stanowią świetną i sycącą przekąskę w ciągu dnia i zaspokoją apetyt każdego łasucha. Lubisie w wersji z aromatycznym musem morelowym to doskonały, pełen słodyczy

  • Sól wieńczy dzieło

    Sól wieńczy dzieło

    ; Miksujemy w blenderze lubbardzo drobno siekamy morele z orzechami, solą, musztardą i oliwą. Pieczywo opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serem. Na każdej kromce kładziemy mus morelowy, posypujemy natką i odrobiną soli merlot. Składniki: 300 g spaghetti, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 szalotki

  • Drink z szampanem - przepisy, jak pić szampana?

    Drink z szampanem - przepisy, jak pić szampana?

    szampana - popularne i mniej oczywiste połączenia Orzeźwiający szampan z musem morelowym Składniki: 6-8 moreli (bez pestek) butelka dobrze schłodzonego szampana lub wina musującego Morele miksujemy (łącznie ze skórką), do kieliszków wlewamy po trzy łyżki morelowego nektaru. Przed podaniem zalewamy

  • Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

    Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

    miodem i sokiem z cytryny. Sos lawendowy mieszamy z musem morelowym, przekładamy do pojemnika i mrozimy przez ok. 6 godzin. W trakcie mrożenia, co ok.30 minut lody wyjmujemy i mieszamy je widelcem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy razem z cukrem, żółtkami, solą. Zagniatamy całość