Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babcina galaretka z czarnych porzeczek
Babcina galaretka z czarnych porzeczek - składniki:
Babcina galaretka z czarnych porzeczek - sposób przygotowania:
Umyte, obrane z szypułek i osączone porzeczki wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Lekko miażdżymy owoce, rozgotowujemy je, mieszając. Potem przecieramy przez sitko i mierzymy ilość otrzymanego przecieru po to, aby ustalić potrzebną ilość cukru (na litr bierzemy 800 g cukru). Sam przecier, jeszcze bez cukru, ponownie przelewamy do garnka i gotujemy parę minut, aby trochę odparował. Zasypujemy odmierzonym cukrem, gotujemy, często mieszając drewnianą łyżką, aż galaretka zgęstnieje. Robimy próbę: łyżeczkę galaretki wylewamy na zimny talerzyk - jeśli od razu zastygnie, możemy zdjąć garnek z ognia. Rozlewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy dnem do góry. Gdy słoiczki wystygną, odwracamy je i przenosimy do spiżarni - można pasteryzować, ale nie jest to konieczne.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki