Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony okoń morski z sosem ponzu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony okoń morski z sosem ponzu - składniki:
Pieczony okoń morski z sosem ponzu - sposób przygotowania: Sos robimy dzień wcześniej: mieszamy wszystkie jego składniki i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy potrawę: bakłażana i cukinię kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Oczyszczony filet z okonia dzielimy na dwie porcje, nacinamy od strony skóry. Układamy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, wraz z warzywami. Delikatnie posypujemy solą morską i polewamy oliwą. Warzywa możemy dodać dopiero w połowie czasu pieczenia. Pieczemy 7-10 minut w 180 st. C. Po 4-5 minutach odwracamy filety na drugą stronę. Po upieczeniu polewamy wszystko sosem ponzu. Na talerzach układamy umyte i osuszone liście szpinaku. Obok kładziemy pieczone warzywa, a na nich rybę z sosem. Możemy udekorować posiekaną dymką lub młodymi pędami imbiru. (Przepis: Paweł Wiktorek - szef kuchni krakowskiej restauracji Musso Sushi, a od niedawna także Kamo (tego samego właściciela), miłośnik kultury japońskiej i dumny posiadacz samurajskiego miecza)