Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Korona ryżowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Korona ryżowa - składniki:
  • (potrzebna będzie forma do pieczenia z kominkiem)
  • 40 dag ryżu
  • 1 l mleka
  • sól
  • 40 g masła + masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 10 dag serdelków
  • 10 dag szynki w kawałku
  • 40 dag pomidorów obranych (mogą być z puszki)
  • 10 dag tartego żółtego sera
Korona ryżowa - sposób przygotowania: Ryż moczymy w mleku 1/2 godz., dodajemy szczyptę soli i gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone serdelki oraz pokrojoną szynkę. Dusimy 5-6 min. Dodajemy pomidory, dusimy 10 min na małym ogniu, a potem 5 min na większym, aby sos zgęstniał. W formie wysmarowanej masłem układamy warstwę ryżu, posypujemy tartym serem i polewamy częścią sosu. Powtarzamy czynności; ostatnią warstwą powinien być ryż. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. Po wyjęciu na półmisek do środka korony wlewamy resztę sosu, podajemy.

Informacje o Korona ryżowa

  • Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

    Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

    . Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy kiełki, mieszamy. Autor: Tomek Woźniak Chili con carne Zobacz również inne przepisy na dania z pomidorami z puszki: Zupa pomidorowa z ryżem Korona ryżowa Makaron rigatoni z sosem pomidorowym i boczkiem