Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gęś z suszonymi owocami
Gęś z suszonymi owocami - składniki:
Gęś z suszonymi owocami - sposób przygotowania:
Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180 st. C, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 minut), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masła, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki