Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Słodka zapiekanka marchewkowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Słodka zapiekanka marchewkowa - składniki:
Słodka zapiekanka marchewkowa - sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy mleko waniliowe - lekko zgniatamy laskę wanilii i zalewamy gorącym mlekiem. Gdy mleko wystygnie, laskę wyjmujemy. (Możemy ją osuszyć i włożyć np. do pojemnika z cukrem pudrem). W garnku roztapiamy masło i dusimy na nim marchewkę, dodając połowę mieszanki przypraw i ewentualnie kilka łyżek wody. Gdy marchewka będzie miękka, przekładamy ją do wysmarowanego masłem, podłużnego naczynia żaroodpornego. Jajka dokładnie roztrzepujemy z zagęszczonym mlekiem, mlekiem waniliowym i resztą przypraw. Lekko solimy. Mlekiem zalewamy marchewkę i zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 st. C, aż masa się zetnie. Podajemy ze słodkim sosem waniliowym lub cytrynowym.