Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym - składniki:
  • 8 tortilli o średnicy 23cm
  • 500g sera Hochland Emmentaler
  • 300ml śmietany 12%
  • sok z jednej cytryny
  • świeża kolendra i łyżeczka posiekanej
  • 1.5kg łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 100ml octu winnego
  • 100ml cytrynki w płynie (naturalnej)
Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym - sposób przygotowania: Przygotowanie "pulled pork" jest czasochłonne, ale raz przygotowane może w lodówce leżeć nawet 5 dni. Łopatkę natrzyj papryką, kuminem, solą i pieprzem. W płaskim garnku/rondlu przesmaż na oleju aż mocno się zrumieni. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w dowolne kawałki i wysyp na mięso. Dodaj czosnek, ocet, cytrynę i około 500 ml wody. Garnek zakryj folią aluminiową i przykryj pokrywką. Pozostaw na małym ogniu na około 2 godziny. Gotową pieczeń porwij wzdłuż włókien i odcedź od nadmiernego płynu. Płyn pozostaw do ponownego odgrzewania. Ser Hochland Emmentaler zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na blacie rozłóż 4 placki i na spód każdego połóż 70% kupki sera, wieprzowinę (około 4-5 łyżek) i pozostałą część sera. Przykryj drugim plackiem. Quesadille smaż na suchej patelni. Ogień powinien być mały, a gdy ser się rozpuści przewróć na drugą stronę. Gotową podawaj pokrojoną w trójkąty ze śmietaną wymieszaną z cytryną.