Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym - składniki:
Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym - sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Informacje o Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

  • Obiad bez glutenu też może być pyszny! Jak to zrobić?

    Obiad bez glutenu też może być pyszny! Jak to zrobić?

    mleczko kokosowe? Pycha! Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 300 g pieczarek 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego