Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem
Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem - składniki:
Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem - sposób przygotowania:
Przygotowujemy warstwę karmelową, która po odwróceniu stanie się wierzchem ciasta: wkładamy masło do formy i stawiamy ją bezpo-średnio na małym ogniu. Kiedy masło sięstopi i pokryje równo spód formy, zdejmujemy z ognia, krótko studzimy i posypujemy cukrem. Wrzucamy migdały i równo rozprowadzamy na dnie formy, lekko nią potrząsając. Odstawiamy. Robimy ciasto: w blenderze miksujemy na proszek pistacje z 3 łyżkami mąki, dodajemy rozgnieciony w moździerzu kardamon. Ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy do niej po jednym jajku, stale ucierając. Mieszamy resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy po 1 łyżce do ciasta, ucierając mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mielone pistacje, mieszamy. Masę przekładamy do wysy-panej migdałami formy, uważając, aby nie przesunąć ich na jedną stronę - po upieczeniu spód ciasta, który stanie się jego wierzchem, ma być równo pokryty migdałami. Pieczemy 40 minut w 175°C, do tzw. suchego patyczka. Studzimy 15 minut w formie, wyjmujemy, odwracamy spodem do góry i studzimy. wg przepisu Davida Lebovitza
- (na tortownicę o średnicy 24 cm)
- Karmel na wierzch ciasta:
- 2 łyżki solonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g obranych migdałów pokrojonych w słupki
- Ciasto:
- 100 g obranych niesolonych orzechów pistacjowych
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki nasion kardamonu
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki