Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem - składniki:
Odwracane ciasto pistacjowe z kardamonem - sposób przygotowania: Przygotowujemy warstwę karmelową, która po odwróceniu stanie się wierzchem ciasta: wkładamy masło do formy i stawiamy ją bezpo-średnio na małym ogniu. Kiedy masło sięstopi i pokryje równo spód formy, zdejmujemy z ognia, krótko studzimy i posypujemy cukrem. Wrzucamy migdały i równo rozprowadzamy na dnie formy, lekko nią potrząsając. Odstawiamy. Robimy ciasto: w blenderze miksujemy na proszek pistacje z 3 łyżkami mąki, dodajemy rozgnieciony w moździerzu kardamon. Ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy do niej po jednym jajku, stale ucierając. Mieszamy resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy po 1 łyżce do ciasta, ucierając mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mielone pistacje, mieszamy. Masę przekładamy do wysy-panej migdałami formy, uważając, aby nie przesunąć ich na jedną stronę - po upieczeniu spód ciasta, który stanie się jego wierzchem, ma być równo pokryty migdałami. Pieczemy 40 minut w 175°C, do tzw. suchego patyczka. Studzimy 15 minut w formie, wyjmujemy, odwracamy spodem do góry i studzimy. wg przepisu Davida Lebovitza