Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada ziemniaczana nadziewana sarniną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada ziemniaczana nadziewana sarniną - składniki:
Rolada ziemniaczana nadziewana sarniną - sposób przygotowania: Ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa. Przełóż do miski, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj kaszę mannę i żółtka, wlej roztopione masło, posól do smaku i zagnieć. Przygotuj farsz: słoninę pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę, smaż mieszając, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni. Dodaj zieleninę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw do przestygnięcia. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj na niej ciasto ziemniaczane, tak aby powstał prostokątny placek. Posmaruj placek przygotowanym farszem i ciasno zawiń w rulon. Czystą, lnianą ściereczkę skrop stopionym masłem i zawiń w nią roladę. Końce ściereczki mocno zawiąż bawełnianą nicią, ostrożnie włóż roladę do rondla z gotującą się osoloną wodą. Gotuj 15-20 minut na małym ogniu, a po wyjęciu włóż na chwilę do zimnej wody. Roladę rozwiń ze ściereczki i pokrój w plastry. Możesz podawać z pikantnymi sosami i surówkami.