Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi - składniki:
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi - sposób przygotowania:
Przygotowujemy tortownicę - boki natłuszczamy i obsypujemy mąką, spód wyściełamy dopasowanym kółkiem z pergaminu. Ucieramy miękkie masło mikserem, a kiedy się spieni, łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, a gdy połączy się z masą, dodajemy kolejne jajka - po jednym. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną, dodając po łyżce suche składniki i ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch, pieczemy 50 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia - najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, ciągle mieszając. Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą, mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy, wkładamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta, dekorujemy orzechami. Torcik układamy na paterze, przykrywamy, wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.
- (na tortownicę o średnicy 24 cm)
- Ciasto:
- 250 g masła
- 220 g płynnego miodu
- 4 jajka
- 150 g mielonych orzechy+laskowe">orzechów laskowych
- 150 g mąka+pszenna">mąki pszennej razowej (może być mąka z pszenicy płaskurki; ma ją w ofercie np. firma BioBabalscy)
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 100 g dobrej czekolady 70%
- 1 łyżeczka masła
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- Dekoracja:
- lekko uprażone w piekarniku orzechy makadamia i laskowe
Informacje o Miodowe ciasto z orzechami laskowymi
-
Tradycyjna polska kiełbasa i... 5 produktów, które w tym tygodniu warto kupić w dyskontach [CZĘŚĆ 10]
domowe cukierki ciągutki . Jeśli chcesz przygotować coś na przyjęcie, pproponujemy miodowe ciasto z orzechami laskowymi (przepis - kliknij w zdjęcie) lub ciasto miodowe z sokiem marchewkowym . Wolisz coś do schrupania? Zrób sobie miodowe pieczywo chrupkie . Na koniec zostawiliśmy produkt nieco droższy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki