Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi - składniki:
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi - sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę - boki natłuszczamy i obsypujemy mąką, spód wyściełamy dopasowanym kółkiem z pergaminu. Ucieramy miękkie masło mikserem, a kiedy się spieni, łączymy je z miodem i ucieramy jeszcze chwilę. Wbijamy jajko, ucieramy, a gdy połączy się z masą, dodajemy kolejne jajka - po jednym. Mieszamy orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą maślano-jajeczną, dodając po łyżce suche składniki i ucierając mikserem na najniższych obrotach. Napełniamy ciastem tortownicę, wyrównujemy wierzch, pieczemy 50 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia - najlepiej na kratce. Robimy krem: czekoladę kruszymy i roztapiamy z masłem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, ciągle mieszając. Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, powoli wlewamy do miseczki z czekoladą, mieszając. Zdejmujemy znad pary, studzimy, wkładamy do lodówki, aby krem zgęstniał. Smarujemy kremem wierzch i boki ciasta, dekorujemy orzechami. Torcik układamy na paterze, przykrywamy, wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny.

Informacje o Miodowe ciasto z orzechami laskowymi