Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem budyniowy espresso

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem budyniowy espresso - składniki:
  • 1 1/2 szklanki mleka 1%
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso lub bezkofeinowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mielony cynamon i cienkie paseczki skórki cytrynowej do dekoracji
Krem budyniowy espresso - sposób przygotowania: W misce dokładnie ubijamy mleko, jajka, cukier, kawę i cukier waniliowy. Rozlewamy do 4 żaroodpornych miseczek i ustawiamy na patelni o średnicy 25 cm. Na patelnię wlewamy tyle wody, aby sięgała na wysokość 1,2 cm poniżej górnej krawędzi miseczek i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie miseczki z kremem studzimy, nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Dekorujemy cynamonem i skórką cytrynową. [1 porcja - 110 kcal]
Zwiastun jesieni: krem z dyni