Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rogale Świętomarcińskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rogale Świętomarcińskie - składniki:
Rogale Świętomarcińskie - sposób przygotowania: Masa makowa: Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier, margarynę i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy oraz esencję migdałową, skórkę pomarańczową i całość mieszamy. Gotową masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja oraz sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nie może to trwać za długo, bo ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto ponownie przekładamy na stolnicę i ponownie rozwałkowujemy je na prostokąt. Margarynę rozsmarowujemy równomiernie na cieście w 2/3 części, a następnie ciasto składamy na 3 części ( cały proces powtarzamy 3 razy). Po zakończeniu, ciasto wkładamy do lodówki na 5 - 10 godzin. Następnie przecinamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek należy pokroić na trójkąty. Rozsmarowujemy nadzienie na cieście i zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy. Wkładamy rogale na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem i pieczemy około 20 minut aż się ładnie zrumienią. Ciepłe lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.

Informacje o Rogale Świętomarcińskie