Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartinki z buraka z kozim serkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartinki z buraka z kozim serkiem - składniki:
  • 1 czerwony burak
  • 1 burak chioggia (biało-czerwony w przekroju)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g świeżego koziego twarożku
  • garstka listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania
Tartinki z buraka z kozim serkiem - sposób przygotowania: Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim twarożkiem. Dodajemy posiekane listki mięty (kilka można odłożyć do dekoracji), przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego i robimy buraczane "tartinki": na plaster buraka wyciskamy porcję masy, przykrywamy drugim plastrem, na który również wyciskamy trochę masy. Tartinki ozdabiamy odłożonymi listkami mięty, możemy też skropić je miodem bądź posypać suszoną cebulą.