Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno - składniki:
Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla - na zimno - sposób przygotowania: Robimy spód: mielone orzechy lekko prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni króciutko prażymy pokruszony pumpernikiel. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, a potem mieszamy z orzechami i pumperniklem. Spód tortownicy smarujemy olejem orzechowym, równomiernie rozkładamy na nim masę czekoladowo-orzechową. Czekamy, aż zastygnie, a w tym czasie robimy masę serową: ucieramy na parze żółtka z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Namaczamy i odciskamy żelatynę (według wskazówek na opakowaniu), dodajemy ją do masy żółtkowej i tak długo mieszamy, aż cała się rozpuści. Ricottę przecieramy przez sitko, dodajemy do masy i mieszamy, aż stanie się jednolita. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym oraz - oddzielnie - białka ze szczyptą soli. Bitą śmietanę i pianę z białek delikatnie łączymy z masą serową. Rozsmarowujemy na czekoladowym spodzie i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1,5 godziny. Osączone morele lub brzoskwinie kroimy w cząstki, układamy na wierzchu tortu. Posypujemy pistacjami.