Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Razowe łazanki z kapustą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Razowe łazanki z kapustą - składniki:
Razowe łazanki z kapustą - sposób przygotowania: Przesiej i wymieszaj obie mąki, wsyp na stolnicę, pośrodku zrób dołek i wbij do niego jajko oraz żółtko. Lekko posól, bardzo dokładnie zagnieć i wyrób, wlewając po trosze ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie jednolite, dość twarde, ale elastyczne, przykryj je miską i pozostaw na 30 minut, aby odpoczęło. Potem rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy i pokrój na łazanki (kwadraciki lub prostokąciki). Wrzuć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki masła lub oliwy, gotuj 10 minut, odcedź. Poszatkowaną kapustę uduś w małej ilości wody do miękkości. Na 1-2 łyżkach oliwy zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż, mieszając, aż odparuje sos, a grzybki lekko się przyrumienią. Wymieszaj z osączoną kapustą oraz łazankami. Łazanki możesz podać od razu albo posypać kawałeczkami masła i zapiec.