Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami - składniki:
Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami - sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 st. C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.