Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wytrawne ciastka z makiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wytrawne ciastka z makiem - składniki:
Wytrawne ciastka z makiem - sposób przygotowania: Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy (180 st. C, 10-15 minut). Jeśli któreś ciastko zbytnio wyrośnie - spłaszczamy je łyżką. Takie ciastka pasują do sera lub foie gras.      OPAKOWANIE:1. Przygotowujemy drewniane pudełko po serze camembert (takie ma na przykład Camembert Le Rustique).2. Ostudzone ciastka układamy po kilka w piramidki i związujemy kawałkiem rafii lub wstążką. 3. Z ozdobnego papieru wycinamy kółko i wkładamy je do przykrywki pudełka. Spód pudełka wyściełamy cieniutką bibułą.4. Z zewnątrz oklejamy pudełko aksamitną wstążką. Można też wziąć tylko spód pudełka, ułożyć w nim więcej ciastek i zawinąć w celofan.