Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śledzie w oleju z porem i kaparami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śledzie w oleju z porem i kaparami - składniki:
  • 6-8 filetów śledziowych
  • śledziowych
  • 1 mała puszka anchois
  • 2 nieduże pory
  • 1 szklanka dobrej oliwy
  • 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki małych kaparów z zalewy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny ew. szczypta soli
Śledzie w oleju z porem i kaparami - sposób przygotowania: Filety kroimy na nieduże kawałki, anchois - na jeszcze mniejsze. Mieszamy. Pory kroimy w plasterki i dusimy na kilku łyżkach oliwy, dodając pieprz i zioła. Gdy będą miękkie, dodajemy kapary, sok z cytryny i resztę oliwy. Studzimy i łączymy ze śledziami. Jeżeli potrzeba, dosalamy.