Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Masala dosa
Masala dosa - składniki:
Masala dosa - sposób przygotowania:
Płuczemy soczewicę i zalewamy ją 2 szklankami wody. Ryż przelewamy wodą, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy wraz z soczewicą na 8 godzin. Odcedzamy soczewicę i miksujemy w malakserze lub blenderze 2 minuty, po czym dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy jeszcze minutę (co jakiś czas odklejając masę od ścianek). Dodajemy kolejne 2 łyżki wody i znów miksujemy. Powtarzamy te czynności, aż wlejemy 3/4 szklanki wody. Masa ma być lekka i bardzo dobrze rozdrobniona. Identycznie postępujemy z ryżem. Na koniec miksujemy obie masy razem i pozostawiamy do sfermentowania na 16-20 godzin. Po tym czasie dodajemy sól i kumin. Robimy nadzienie: na rozgrzanym oleju smażymy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, zmniejszamy ogień i dodajemy posiekane cebule. Smażymy kilka minut, aż staną się szkliste. Dodajemy kurkumę, imbir i drobno posiekaną chilli. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i szklankę wody. Dusimy wszystko razem kilka minut, po czym rozdrabniamy widelcem ziemniaki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy z ognia i dodajemy kolendrę. Rozgrzewamy 1,5 łyżeczki oleju na patelni, wlewamy ok. pół szklanki masy z ryżu i soczewicy, cieniutko rozprowadzamy. Skrapiamy łyżeczką oleju z wierzchu, rozprowadzamy szpatułką. Przykrywamy patelnię i smażymy ok. 2 minut. Przewracamy i smażymy minutę bez przykrycia. Kładziemy dosę na talerz ładniejszą, czyli wcześniej smażoną stroną do dołu. Nakładamy 3-4 łyżki nadzienia i zwijamy lub składamy na pół. Rada: Masala dosa to indyjski naleśnik z ryżu i białej soczewicy. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością albo użyć zamiast niej soczewicy żółtej.
- 1/2 szklanki białej soczewicy
- 1 szklanka ryżu patna lub basmati
- ok. 1.5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 szklanki oleju
- Nadzienie:
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 cebule
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 zielona papryczka chilli
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
- garść posiekanej świeżej kolendry
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki