Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Masala dosa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Masala dosa - składniki:
  • 1/2 szklanki białej soczewicy
  • 1 szklanka ryżu patna lub basmati
  • ok. 1.5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • Nadzienie:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 cebule
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody
  • garść posiekanej świeżej kolendry
Masala dosa - sposób przygotowania: Płuczemy soczewicę i zalewamy ją 2 szklankami wody. Ryż przelewamy wodą, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy wraz z soczewicą na 8 godzin. Odcedzamy soczewicę i miksujemy w malakserze lub blenderze 2 minuty, po czym dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy jeszcze minutę (co jakiś czas odklejając masę od ścianek). Dodajemy kolejne 2 łyżki wody i znów miksujemy. Powtarzamy te czynności, aż wlejemy 3/4 szklanki wody. Masa ma być lekka i bardzo dobrze rozdrobniona. Identycznie postępujemy z ryżem. Na koniec miksujemy obie masy razem i pozostawiamy do sfermentowania na 16-20 godzin. Po tym czasie dodajemy sól i kumin. Robimy nadzienie: na rozgrzanym oleju smażymy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, zmniejszamy ogień i dodajemy posiekane cebule. Smażymy kilka minut, aż staną się szkliste. Dodajemy kurkumę, imbir i drobno posiekaną chilli. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i szklankę wody. Dusimy wszystko razem kilka minut, po czym rozdrabniamy widelcem ziemniaki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy z ognia i dodajemy kolendrę. Rozgrzewamy 1,5 łyżeczki oleju na patelni, wlewamy ok. pół szklanki masy z ryżu i soczewicy, cieniutko rozprowadzamy. Skrapiamy łyżeczką oleju z wierzchu, rozprowadzamy szpatułką. Przykrywamy patelnię i smażymy ok. 2 minut. Przewracamy i smażymy minutę bez przykrycia. Kładziemy dosę na talerz ładniejszą, czyli wcześniej smażoną stroną do dołu. Nakładamy 3-4 łyżki nadzienia i zwijamy lub składamy na pół. Rada: Masala dosa to indyjski naleśnik z ryżu i białej soczewicy. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością albo użyć zamiast niej soczewicy żółtej.