Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś z kurczaka z tymiankiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś z kurczaka z tymiankiem - składniki:
  • 1/4 szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • sól
  • 1/2 szklanki oliwy
  • ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • Posypka ziołowa:
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • Do dekoracji:
  • cząstki cytryny i gałązki tymianku
Pierś z kurczaka z tymiankiem - sposób przygotowania: Zrób marynatę: wymieszaj sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja. Marynatę możesz także wymieszać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub shakerze. Piersi kurczaka przykryj kawałkami folii i lekko spłaszcz gładką stroną tłuczka lub wałkiem do ciasta. Gotowe kotleciki przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo upiecz na grillu - wystarczy po 2 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję posypki ziołowej, a przed podaniem udekoruj cząstkami cytryny i gałązkami tymianku.