Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wybitny sorbet czekoladowy
Wybitny sorbet czekoladowy - składniki:
Wybitny sorbet czekoladowy - sposób przygotowania:
Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity i ciemny syrop (1-2 minuty). Przelej do miski, przypraw wanilią i brandy albo likierem. Ostudź, wstaw do lodówki, a gdy syrop będzie bardzo zimny, zamroź go w maszynie do lodów. Możesz także wstawić czekoladowy syrop (pod przykryciem) do zamrażalnika i zamrażać przez 4-5 godzin, mieszając co 30 minut. Rada: Wytrawne, kwaśne, czasami nawet lekko gorzkawe sorbety polecam nie tylko na deser, ale i dla odświeżenia smaku między jednym a drugim daniem.
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki kakao
- 1.5 szklanki wody
- trochę olejku waniliowego
- 2 łyżki brandy lub ulubionego likieru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki