Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone karczochy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone karczochy - składniki:
Pieczone karczochy - sposób przygotowania: [Karczochy płuczemy i osuszamy. Zewnętrzne stwardniałe płatki odrywamy i odcinamy nożyczkami czubki karczochów zazwyczaj ok. 1/3 wysokości, ale w przypadku niektórych potraw, np. karczochów duszonych w sosie koperkowym nawet 2/3. Odcinamy także spiczaste końce pozostałych płatków. Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz, a ze środka łyżeczką wydrążamy włochate włókna. Dopiero pod nimi znajduje się to, co w karczochu najlepsze serce. Miejsca przecięcia od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (Z tego samego powodu karczochów nie należy gotować w aluminiowych naczyniach).] Przygotowujemy aromatyczną oliwę: w salaterce roztrzepujemy oliwę z pozo-stałymi składnikami. Wstępnie przygotowane karczochy - po przycięciu łodyg do długości 2 cm - nacieramy małą ilością aromatycznej oliwy i układamy na blasze. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. C. Z upieczonych karczochów odłamujemy liście, ich końcówki zanurzamy przed zjedzeniem w aromatycznej oliwie. Środki karczochów czyścimy łyżeczką z włochatych włókien, zanurzamy w oliwie i również zjadamy.