Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczone karczochy
Pieczone karczochy - składniki:
Pieczone karczochy - sposób przygotowania:
[Karczochy płuczemy i osuszamy. Zewnętrzne stwardniałe płatki odrywamy i odcinamy nożyczkami czubki karczochów zazwyczaj ok. 1/3 wysokości, ale w przypadku niektórych potraw, np. karczochów duszonych w sosie koperkowym nawet 2/3. Odcinamy także spiczaste końce pozostałych płatków. Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz, a ze środka łyżeczką wydrążamy włochate włókna. Dopiero pod nimi znajduje się to, co w karczochu najlepsze serce. Miejsca przecięcia od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (Z tego samego powodu karczochów nie należy gotować w aluminiowych naczyniach).] Przygotowujemy aromatyczną oliwę: w salaterce roztrzepujemy oliwę z pozo-stałymi składnikami. Wstępnie przygotowane karczochy - po przycięciu łodyg do długości 2 cm - nacieramy małą ilością aromatycznej oliwy i układamy na blasze. Pieczemy ok. 40 min w 180 st. C. Z upieczonych karczochów odłamujemy liście, ich końcówki zanurzamy przed zjedzeniem w aromatycznej oliwie. Środki karczochów czyścimy łyżeczką z włochatych włókien, zanurzamy w oliwie i również zjadamy.
- 8 karczochów
- sól
- pieprz
- Aromatyczna oliwa:
- 1/3 szkl. oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki