Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sum w śmietanie z rodzynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sum w śmietanie z rodzynkami - składniki:
Sum w śmietanie z rodzynkami - sposób przygotowania: Suma oczyść, wypatrosz, umyj, pokrój w dzwonka. Oprósz solą, skrop sokiem z cytryny, włóż na 30 minut do lodówki. Włoszczyznę obierz, umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj 5-7 minut. Włóż ryby, posól, gotuj razem 15 minut na małym ogniu. Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Umyj rodzynki, zalej je wodą i odstaw na kilka minut, aby napęczniały. Potem wymieszaj je z sosem chrzanowym. Dzwonka ryby wyłów z wywaru, ułóż w rondlu, polej sosem. Duś 5 minut, a przed podaniem udekoruj natką.