Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta ze słodkimi ziemniakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta ze słodkimi ziemniakami - składniki:
Tarta ze słodkimi ziemniakami - sposób przygotowania: Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180 st. C, aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180 st. C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki. Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200 st. C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta