Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Magdalenki z wodą różaną
Magdalenki z wodą różaną - składniki:
Magdalenki z wodą różaną - sposób przygotowania:
W salaterce ubijamy jajka z cukrem, aż masa nabierze białawego koloru. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy mąkę, drożdże i na koniec rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy, a kiedy powstanie gładkie i delikatne ciasto, dodajemy do niego wodę różaną i jeszcze chwilkę mieszamy. Ciasto wkładamy na minimum godzinę do lodówki (można też przygotować je dzień wcześniej i trzymać przez całą noc w lodówce). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dołki formy na magdalenki smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Łyżką nakładać do dołków ciasto - nie do pełna, mniej więcej do 3/4 głębokości dołka. Pieczemy 10-5 minut, sprawdzając kolor. Ciastka są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią. Uwaga: W tym przepisie aromat różany można zastąpić taką samą ilością innego, na przykład ekstraktem waniliowym albo wodą z kwiatu pomarańczy. (Powyższy przepis na magdalenki z wodą różaną to hołd dla Rose - matki Mulot, oraz jego babki Madeleine, które kiedyś poprosił o przypomnienie ich smaków dzieciństwa) Przepisy pochodzą z książki autorstwa Philippe Conticini, Thierry Teyssier : "La Pâtisserie des Reves". Tłumaczenie: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki