Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Magdalenki z wodą różaną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Magdalenki z wodą różaną - składniki:
  • (przepis na 20-24 magdalenek)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka suchych drożdży
  • 75 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • stopione masło i odrobina maki do przygotowania foremek
  • Materiały:
  • forma do wypieku magdalenek
  • pędzelek
Magdalenki z wodą różaną - sposób przygotowania: W salaterce ubijamy jajka z cukrem, aż masa nabierze białawego koloru. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy mąkę, drożdże i na koniec rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy, a kiedy powstanie gładkie i delikatne ciasto, dodajemy do niego wodę różaną i jeszcze chwilkę mieszamy. Ciasto wkładamy na minimum godzinę do lodówki (można też przygotować je dzień wcześniej i trzymać przez całą noc w lodówce). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dołki formy na magdalenki smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Łyżką nakładać do dołków ciasto - nie do pełna, mniej więcej do 3/4 głębokości dołka. Pieczemy 10-5 minut, sprawdzając kolor. Ciastka są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią. Uwaga: W tym przepisie aromat różany można zastąpić taką samą ilością innego, na przykład ekstraktem waniliowym albo wodą z kwiatu pomarańczy. (Powyższy przepis na magdalenki z wodą różaną to hołd dla Rose - matki Mulot, oraz jego babki Madeleine, które kiedyś poprosił o przypomnienie ich smaków dzieciństwa) Przepisy pochodzą z książki autorstwa Philippe Conticini, Thierry Teyssier : "La Pâtisserie des Reves". Tłumaczenie: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux