Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym
Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym - składniki:
Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym - sposób przygotowania:
Przygotowujemy królika. Mięso płuczemy, wkładamy do miski, dodajemy oliwę, zielony pieprz, posiekane zioła, grubo pokrojony czosnek i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Potem przekładamy mięso do brytfanny, wlewamy marynatę i bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 godziny. Robimy kapustę. Szatkujemy ją, przekładamy do rondla, podlewamy winem i solimy. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 20 minut. Kiedy jest już al dente, odcedzamy ją, dodajemy miód i skrapiamy sokiem z cytryny.
Doprawiamy pieprzem. Robimy kluski śląskie. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy, aż będą miękkie (mniej więcej 30 minut), po czym przeciskamy przez praskę i studzimy. Gdy mają temperaturę pokojową, dzielimy masę ziemniaczaną na 4 równe części. Odkładamy 1/4 masy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i trzymamy w cieple. Robimy sos. Oczyszczone borowiki siekamy, przesmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy królik jest miękki, przekładamy go na talerz razem z kapustą i kluskami, polewamy sosem z borowików. *Michał Kaczmarczyk - szef kuchni w Coneser Club w Katowicach
- Królik:
- 2 podudzia królicze
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu (może być ze słoika)
- 1 garść świeżego oregano
- 6 gałązek bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- Kapusta:
- 1/2 niedużej czerwonej kapusty
- 500 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2-3 łyżki miodu
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- Kluski śląskie:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- sól
- Sos borowikowy:
- 250 g borowików (świeżych lub mrożonych)
- 50 g masła
- 50 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki