Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym - składniki:
Królik z miodową czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i sosem borowikowym - sposób przygotowania: Przygotowujemy królika. Mięso płuczemy, wkładamy do miski, dodajemy oliwę, zielony pieprz, posiekane zioła, grubo pokrojony czosnek i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Potem przekładamy mięso do brytfanny, wlewamy marynatę i bulion, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 2 godziny. Robimy kapustę. Szatkujemy ją, przekładamy do rondla, podlewamy winem i solimy. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 20 minut. Kiedy jest już al dente, odcedzamy ją, dodajemy miód i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Robimy kluski śląskie. Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy, aż będą miękkie (mniej więcej 30 minut), po czym przeciskamy przez praskę i studzimy. Gdy mają temperaturę pokojową, dzielimy masę ziemniaczaną na 4 równe części. Odkładamy 1/4 masy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i trzymamy w cieple. Robimy sos. Oczyszczone borowiki siekamy, przesmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy królik jest miękki, przekładamy go na talerz razem z kapustą i kluskami, polewamy sosem z borowików. *Michał Kaczmarczyk - szef kuchni w Coneser Club w Katowicach